OTE
GROUP

Μιχάλης Τσαμάζ,
Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ

Οι κρίσεις είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας. Απλά σκεφτείτε τις πανδημίες, κλιματικές καταστροφές, ενεργειακές κρίσεις. Για τις εταιρείες, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενεργούν πιο τολμηρά και να επικεντρώνονται περισσότερο στο κοινό καλό. 

Στον Όμιλο ΟΤΕ, παραμένουμε προσηλωμένοι στην υπόσχεσή μας να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο μέσω της βιωσιμότητας κάθε κίνησής μας. Ως εταιρεία τεχνολογίας, έχουμε ευθύνη να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τη χώρα να ευδοκιμήσουν και να ευημερήσουν μέσω της καινοτομίας και των βιώσιμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επιχειρηματικής μας στρατηγικής εδώ και αρκετά χρόνια. Ο Όμιλος ΟΤΕ χτίζει την κουλτούρα και τις πρακτικές αειφορίας του από το 2012 για να υποστηρίξει τη θετική του επίδραση στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία γενικότερα. Τα κριτήρια ESG img που καθοδηγούν τον Όμιλό μας χρησιμεύουν και ως σημαντικοί δείκτες της απόδοσής μας. 

Η στρατηγική μας για τη βιωσιμότητα είναι σε πλήρη ταύτιση με αυτή της Deutsche Telekom AG. Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα και μια κοινή ατζέντα όσον αφορά την εταιρική μας ευθύνη. Εστιάζουμε στην κλιματική ουδετερότητα, την κυκλική οικονομία, σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, την ένταξη και τις ίσες ευκαιρίες στον χώρο εργασίας και σε μια ψηφιακή κοινωνία για όλους.

Έχοντας αναλύσει την πρόοδό μας, μπορούμε να πούμε με περηφάνια ότι έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε σημαντικά ορόσημα.  Μειώσαμε τις εκπομπές ρύπων της εταιρείας μας κατά 86 τοις εκατό από το 2017-2022. Από το 2020, το 100 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούμε προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, κανένα από τα ηλεκτρονικά μας απόβλητα δεν κατέληξε σε χωματερές. Μόνο το 2022, οι πρωτοβουλίες μας για την ψηφιακή ενσωμάτωση ωφέλησαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι γυναίκες αποτελούν το 39 τοις εκατό του συνολικού εργατικού δυναμικού μας και αντιπροσωπεύουν πλέον το 32 τοις εκατό των ηγετικών θέσεων στην εταιρεία μας. 

Αλλά έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Ο επείγων χαρακτήρας των τρεχόντων και μελλοντικών προκλήσεων και η αστάθεια που επικρατεί δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να πιέζουμε για μακροπρόθεσμες, μεγάλες και ουσιαστικές αλλαγές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν δουλέψουμε όλοι μαζί.

Εμείς, στον Όμιλο ΟΤΕ, θα συνεχίσουμε να ζούμε υπεύθυνα για να εξασφαλίσουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους.

 

Με μια ματιά: Τα πιο σημαντικά γεγονότα

Αγορές, επιχειρηματικά πεδία και μερίδια αγοράς

 

Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα και ο μεγαλύτερος επενδυτής της χώρας σε νέες τεχνολογίες και υποδομές. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών: από σταθερή και κινητή τηλεφωνία έως ευρυζωνικές υπηρεσίες και από συνδρομητική τηλεόραση έως ολοκληρωμένες λύσεις ΤΠΕ. Εκτός από τα κύρια του καθήκοντα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ο Όμιλος ΟΤΕ δραστηριοποιείται και στους τομείς των θαλάσσιων επικοινωνιών και των ακινήτων στην Ελλάδα και επίσης διαχειρίζεται την υπηρεσία ηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωμών payzy της COSMOTE, την ηλεκτρονική υπηρεσία διανομής έτοιμου φαγητού BOX και την ψηφιακή ασφαλιστική πλατφόρμα της COSMOTE για σύγκριση και σύναψη συμβολαίων ασφάλισης. Ο Όμιλος έχει παρουσία και στη Ρουμανική αγορά κινητής τηλεφωνίας.

Αριθμός πελατών

 

  • Ευρυζωνικές συνδέσεις λιανικής: 2 701 453             
  • Πελάτες COSMOTE TV: 64 268
  • Πελάτες κινητής τηλεφωνίας: 7 370 105

Αριθμός εργαζομένων

 

 10 714

Η Deutsche Telekom AG συμμετέχει από το

 

2008

Πιστοποίηση σύμφωνα με τα

 

ISO 9001 img: 2015   
ISO 14001 img: 2015
ISO 45001: 2018  
ISO 50001
ISO 19600: 2014
ISO 20000-1: 2018
ISO 22301: 2019
ISO 27001:2013 

Περαιτέρω πληροφορίες θα βρείτε στο Διαδίκτυο

 

https://www.cosmote.gr/cs/otegroup/en/enopoihmeno_systhma_diaxeirishs.html

Οι δικές μας εκθέσεις εταιρικής υπευθυνότητας

 

Ο Όμιλος ΟΤΕ δημοσιεύει την ολοκληρωμένη έκθεσή του ετησίως. Η Ολοκληρωμένη Έκθεση της Εταιρείας για το 2021 παρέχει σχετικές, χρηματοοικονομικές και μη, πληροφορίες για οκτώ εταιρείες του Ομίλου αναφορικά με τα κριτήρια για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και τη Διακυβέρνηση (ESG img) που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου. Η Έκθεση περιγράφει πώς η βιωσιμότητα είναι ενσωματωμένη στην επιχειρηματική στρατηγική μας και αποτελεί τη βάση όλων των λειτουργιών μας.

Η Ολοκληρωμένη Έκθεση του Ομίλου ΟΤΕ για το 2021 συντάχθηκε σε συμμόρφωση με τις Αρχές του Διεθνούς Συμβουλίου Ολοκληρωμένων Αναφορών (IIRC), τις Κατευθυντήριες Γραμμές Αξιολόγησης Βιωσιμότητας της Global Reporting Initiative (GRI Standards), τα Πρότυπα Συμμετοχικότητας, Ουσιαστικότητας, Ανταπόκρισης και Επίπτωσης AA1000 img, τις Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, τα Πρότυπα της Task Force on Climate-related Financial Disclosures  (TCFD img) και το Πρότυπο Telecommunications Sustainability Accounting Standard της SASB. Η Ολοκληρωμένη Έκθεση Ομίλου ΟΤΕ διατίθεται και σε έκδοση για άτομα με προβλήματα όρασης.

Βραβεία, συμμετοχές και συνεργασία/συμμετοχή σε πολιτικούς διαλόγους (εθνικούς/διεθνείς)

Ο Όμιλος ΟΤΕ αναγνωρίστηκε ως μία από τις «Πιο Ηθικές Εταιρείες στον Κόσμο» από το Ινστιτούτο Etisphere το 2022 για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ο Όμιλος είναι διαθέσιμος να απαντήσει σε ερωτήσεις αναλυτών βιωσιμότητας και ESG img. Ο Όμιλος ΟΤΕ περιλαμβάνεται σε διάφορους εθνικούς και διεθνείς δείκτες βιωσιμότητας/ESG, κατατάξεις και αξιολογήσεις: 

  • Δείκτης FTSE4Good img, από το 2008
  • Prime Status στον ISS ESG 
  • Δείκτης αξιολόγησης MSCI ESG
  • Δείκτης αξιολόγησης Moody’s ESG Solutions
  • (2022) Δείκτης ισότητας των φύλων, Bloomberg, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά 
  • CDP img για την κλιματική αλλαγή, κατηγορία «Ηγεσία Α/Α-»
  • Δείκτης ESG Χ.Α.

Συμμετοχή του Ομίλου ΟΤΕ σε σημαντικά δίκτυα και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα:

  • UN Global Compact (UNGC) – Global Compact Network Hellas 
  • European Telecommunications Network Operators' Association (ETNO) – Μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Αειφόρο Ανάπτυξη
  • Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR Hellas)
  • Συμβούλιο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
  • Ινστιτούτο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Ελλάδα
  • Global Sustain και 
  • Ελληνική Χάρτα Διαφορετικότητας 
  • Αμερικανο-Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο – Μέλος των Επιτροπών Women in Business (WIB), Κυκλικής Οικονομίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης
  • The Boardroom Greece – Στελέχη στην Συμβουλευτική Επιτροπή
  • Transparency International - Ελλάδα
  • Sustainable Markets Initiative (SMI)

Το 2022, ο Όμιλος ΟΤΕ έλαβε συνολικά έξι βραβεία για την επιτυχία του στον τομέα της βιωσιμότητας:

Βραβείο Υπεύθυνων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα:

  • Ο Όμιλος ΟΤΕ έλαβε το ΧΑΛΚΙΝΟ βραβείο στην κατηγορία «Διαφορετικότητα, Ένταξη, Ίσες Ευκαιρίες» για την πρωτοβουλία του «Ένας καλύτερος κόσμος με δίκαιη συμμετοχή για όλους!» 

Bravo Sustainability Dialogue and Awards 2022:

  • Βραβείο για τον Όμιλο ΟΤΕ για την εσωτερική πρωτοβουλία προώθησης ταλέντων "you.grow" στην κατηγορία «Κοινωνία». 
  • Βραβείο στην COSMOTE για την πρωτοβουλία "#GrowYourBusiness - Digital training offer" στην κατηγορία «Προώθηση της επιχειρηματικότητας». 

Health and Safety Awards:

  • Τρίτη συνεχόμενη χρονιά Χρυσό στον Τομέα «Τηλεπικοινωνίες»
  • Χρυσό στην κατηγορία «Δραστηριότητες Υγείας και Ευεξίας»
  • Χρυσό στην κατηγορία «Διαχείριση Επικινδυνοτήτων»

Κλιματική ουδετερότητα

Φιλικά προς το περιβάλλον εταιρικά οχήματα του Ομίλου ΟΤΕ
Από το 2021, ο Όμιλος ΟΤΕ προμηθεύεται μόνο οχήματα με οικονομία καυσίμου για τον στόλο της εταιρείας. Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, συνολικά 300 εταιρικά οχήματα είχαν αντικατασταθεί από μοντέλα συνδυασμένης τεχνολογίας plug-in υβριδικών οχημάτων (PHEV). Παράλληλα, δημιουργήθηκε αντίστοιχο εσωτερικό δίκτυο φόρτισης στις εγκαταστάσεις του Ομίλου ΟΤΕ ώστε να μπορούν να φορτίζονται όλα τα οχήματα. Υπάρχουν πιστοποιητικά προέλευσης για το σύνολο της κατανάλωσης ενέργειας του εσωτερικού δικτύου φόρτισης των υβριδικών οχημάτων της εταιρείας, που επιβεβαιώνουν ότι χρησιμοποιείται μόνο ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως γενικά συμβαίνει στον Όμιλο ΟΤΕ. 

 Χάρη στη χρήση συνδυασμένης τεχνολογίας plug-in υβριδικών οχημάτων, αναμένεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου, καθώς και πιο αποτελεσματική χρήση της αμόλυβδης βενζίνης.

COSMOTE: Πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτρονικών ποδηλάτων για το τεχνικό προσωπικό
Η COSMOTE ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με ηλεκτρονικά ποδήλατα, ώστε οι εργαζόμενοι των Τεχνικών Υπηρεσιών της COSMOTE να μπορούν να δρουν γρήγορα και ευέλικτα στα αιτήματα πελατών μέσα στις πόλεις. Το πιλοτικό πρόγραμμα προωθεί τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, ενώ διευκολύνει τη μεταφορά του τεχνικού προσωπικού σε αστικές περιοχές όπου η στάθμευση είναι δύσκολη.

Τα ηλεκτρονικά ποδήλατα χρησιμοποιούνται ήδη σε τρεις φιλικές προς το ποδήλατο πόλεις της Ελλάδας: στο Μεσολόγγι, τον Βόλο και τα Τρίκαλα. Αυτές οι πόλεις έχουν λωρίδες ποδηλάτων και πεζών και φιλικές προς το ποδήλατο δομές στο κέντρο τους. Τα ίδια πλεονεκτήματα υπάρχουν και στο νησί της Ρόδου που έχει τους πολλούς ποδηλατόδρομους.

Τα ηλεκτρονικά ποδήλατα χρησιμοποιούνται εθελοντικά από τους εργαζόμενους των Τεχνικών Υπηρεσιών της COSMOTE. Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό (κράνη, γάντια, ανακλαστήρες) και έχουν υποβληθεί σε ειδική εκπαίδευση.

COSMOTE: Immersion Cooling – Υγρή ψύξη με εμβάπτιση
Οι ομάδες των data centers της COSMOTE είναι οι πρώτες στην Ελλάδα που δοκιμάζουν την πρωτοποριακή τεχνολογία της ψύξης με εμβάπτιση. Σε αυτά τα βιώσιμα «πράσινα κέντρα δεδομένων», τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα τοποθετούνται σε ένα μη αγώγιμο ψυκτικό υγρό, εξαλείφοντας την ανάγκη χρήσης κλιματισμού και επιτυγχάνοντας μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 90% για σκοπούς ψύξης. Επιπλέον, η συνολική παραγωγικότητα έχει βελτιωθεί και οι εκπομπές CO2 έχουν μειωθεί έως και 30 τοις εκατό.

Κυκλική οικονομία

Η COSMOTE προσφέρει ανακαινισμένες συσκευές
Ο Όμιλος ΟΤΕ ήταν η πρώτη και εξακολουθεί να είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που εφαρμόζει διαδικασίες για την επανεπεξεργασία συσκευών (μόντεμ ADSL img, VDSL img και VoIP, router και αποκωδικοποιητές τηλεόρασης). Με αυτόν τον τρόπο, ο Όμιλος ΟΤΕ παρατείνει την ωφέλιμη ζωή των συσκευών που έχουν αγοράσει οι πελάτες της COSMOTE και της αλυσίδας λιανικής ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

Διασφαλίζουμε επίσης την σωστή απόρριψη των συσκευών των καταναλωτών στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους. Τον περασμένο χρόνο συγκεντρώθηκαν 553.734 συσκευές, εκ των οποίων οι 195.567 υπέστησαν επανεπεξεργασία και οι 359.167 στάλθηκαν για ανακύκλωση.

Πρόγραμμα Ανακύκλωσης: Μειώστε τα ηλεκτρονικά απόβλητα με παλιές συσκευές!
Το πρόγραμμα ανακύκλωσης του δικτύου λιανικής COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ από το 2013 προσφέρει στους πελάτες τη δυνατότητα να φέρουν για ανακύκλωση παλιά κινητά τηλέφωνα, αξεσουάρ, tablet, οικιακές μπαταρίες και κασέτες τόνερ. 

Ο Όμιλος ΟΤΕ συγκέντρωσε πέρυσι πάνω από 155.000 παλιές συσκευές. 

Σε ένα ακόμη βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος, η COSMOTE μάζεψε περισσότερα από 8.000 κιλά σκουπίδια (κυρίως πλαστικά) από τη θάλασσα και από τις παραλίες σε τέσσερα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» σε συνεργασία με τον οργανισμό ΕΝΑΛΕΙΑ: σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Σκιάθο και Κρήτη (Άγιο Νικόλαο). Το 100 τοις εκατό των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν διατέθηκε με βιώσιμο τρόπο και περισσότερο από το 55 τοις εκατό των πλαστικών που συλλέχθηκαν ανακυκλώθηκαν από πιστοποιημένους συνεργάτες της ΕΝΑΛΕΙΑ. Μετά τη μετατροπή τους σε ανακυκλωμένα προϊόντα, αυτά τα απόβλητα επιστρέφουν στον οικονομικό κύκλο.

Το έναυσμα για αυτή τη συνεργασία προήλθε από την περιβαλλοντική πρωτοβουλία «Καλή Πρόθεση», στην οποία συμμετέχουν και οι 10 εθνικές εταιρείες του ευρωπαϊκού τμήματος. Εξυπηρετεί τον σκοπό της προσθήκης μιας πρόσθετης φιλικής προς το περιβάλλον διάστασης στα προγράμματα επιστροφής για μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα.

Καινοτομία και βιωσιμότητα σε προϊόντα και υπηρεσίες

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, ο Όμιλος ΟΤΕ ανέπτυξε και λάνσαρε νέα προϊόντα και υπηρεσίες καθώς και σημαντικά έργα όπως τα ακόλουθα:

Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων για μεγάλο δήμο στην Αττική (Ελλάδα)
Μέσω της έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων, ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης διευκολύνει την καθημερινότητα των κατοίκων του, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα σημαντική εξοικονόμηση πόρων και κόστους. Αυτή η λύση χρησιμοποιεί τεχνολογία Narrow-Band Internet of Things img (NB-IoT img), η οποία απαιτεί μόνο μια μικρή ποσότητα δεδομένων για τη διασύνδεση συσκευών μέσω του δικτύου και προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα μειώνοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος.

Η COSMOTE εγκαθιστά συσκευές τηλεματικής [KV1] σε 5.300 μηχανικούς κάδους συλλογής απορριμμάτων που διαχειρίζεται ο δήμος. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην υπηρεσία αποκομιδής απορριμάτων να παρακολουθεί το επίπεδο και την κατάσταση των κάδων από απόσταση και σε πραγματικό χρόνο. Ταυτόχρονα, καθίσταται δυνατός ο δυναμικός σχεδιασμός μιας διαμόρφωσης βάσει των αναγκών μέσω ανάλυσης των δεδομένων και μιας πλατφόρμας αξιολόγησης της EmDoT. Επιπλέον, όλα τα οχήματα αποκομιδής αστικών απορριμμάτων θα είναι εξοπλισμένα με tablet και εφαρμογή πλοήγησης, ώστε οι διαδρομές των οχημάτων να μπορούν να προσαρμόζονται στοχευμένα και όπως απαιτείται μέσω του συστήματος ελέγχου.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της λύσης είναι προφανή: Ο βελτιστοποιημένος σχεδιασμός διαδρομής, οι μειώσεις εκπομπών ρύπων, η εξοικονόμηση καυσίμων και ωρών εργασίας, η αποφυγή υπερπλήρωσης των κάδων και η προστασία από ζημιές μπορούν να μειώσουν το λειτουργικό κόστος της αποκομιδής απορριμμάτων έως και 50%. Πρόκειται για μια εξ ολοκλήρου σημαντική συμβολή για ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο περιβάλλον.

Ολοκληρωμένη παρακολούθηση και διαχείριση οχημάτων της εταιρείας BSK με το COSMOTE Fleet Tracker
Η υπηρεσία COSMOTE Fleet Tracker είναι μια ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης στόλου που βασίζεται στην τεχνολογία IoT. Επιτρέπει στις εταιρείες να βελτιώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα με εξοικονόμηση καυσίμων έως και 10 τοις εκατό και προωθεί την πιο φιλική προς το περιβάλλον οδήγηση που συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών ρύπων στις πόλεις.

Η BSK, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής, παράδοσης, ταχυμεταφορών και μεταφορών στην Ελλάδα, επέλεξε αυτή την ολοκληρωμένη υπηρεσία επιτήρησης για τα εταιρικά της οχήματα. Με τη βοήθεια των συσκευών τηλεματικής που είναι εγκατεστημένες στον στόλο οχημάτων της εταιρείας, η BSK μπορεί να έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή σε πληροφορίες σχετικά με την ακριβή τοποθεσία των οχημάτων της, την τρέχουσα ταχύτητα, την κατεύθυνση οδήγησης και την επιλεγμένη διαδρομή τους μέσω του διαδικτύου ή μιας εφαρμογής για κινητά. Το σύστημα μπορεί να ενσωματωθεί με το σύστημα επιχειρηματικής ευφυΐας Power BI που είναι ήδη σε λειτουργία, επιτρέποντας στην BSK να λαμβάνει τεκμηριωμένες επιχειρηματικές αποφάσεις με βάση δεδομένα που αναλύονται σε πραγματικό χρόνο. Η εταιρεία λαμβάνει και ένα πλήρες ιστορικό διαδρομής με τα σχετικά δεδομένα και λεπτομερείς αναφορές για την υγεία του οχήματος και τη συμπεριφορά των οδηγών. Με το COSMOTE Fleet Tracker, η BSK μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητά της, να μειώσει το συνολικό κόστος λειτουργίας και μεταφοράς, αυξάνοντας παράλληλα την ασφάλεια των οδηγών και των οχημάτων τους.

Ψηφιακή κοινωνία

Ρομποτική στην σχολική τάξη και μαθήματα STEM
Η COSMOTE συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής αναπτύσσοντας ψηφιακές δεξιότητες μεταξύ των μαθητών σε όλη την Ελλάδα. Εδώ και εννέα χρόνια, η COSMOTE είναι στρατηγικός εταίρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής και επιστήμης "WRO Hellas". Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η COSMOTE είναι χορηγός του Πανελλήνιου διαγωνισμού ρομποτικής για μαθητές όλων των τάξεων, παρέχει δωρεάν πακέτα ρομποτικής για τα δημόσια σχολεία και δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια "train-the-trainers" για την προώθηση της ρομποτικής και των μεθόδων διδασκαλίας STEM σε όλο το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Μέχρι σήμερα, πάνω από 200.000 μαθητές και δάσκαλοι έχουν επωφεληθεί από αυτές τις πρωτοβουλίες.

COSMOTE #GrowYourBusiness
Το #GrowYourBusiness είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης που αναπτύχθηκε από την COSMOTE για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ). Παρέχει εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές οδηγίες για μια επιτυχημένη είσοδο στην ψηφιακή εποχή και ένα αδιαμφισβήτητο προφίλ στην αγορά. 

Στην πέμπτη χρονιά του, το πρόγραμμα #GrowYourBusiness πρόσφερε για πρώτη φορά πιστοποίηση ψηφιακών δεξιοτήτων. Το ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αποτελείται από 10 διαδικτυακά μαθήματα συντάχθηκε από την COSOMOTE σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Επωφελούμενος στόχος και πέρυσι ήταν ελληνικές ΜμΕ από όλους τους κλάδους, που κατάφεραν να αποκτήσουν με αυτόν τον τρόπο τις απαραίτητες γνώσεις για τον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο. Τα θέματα περιελάμβαναν Ψηφιακές Δεξιότητες, Ψηφιακό Μάρκετινγκ, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, Ηλεκτρονικό εμπόριο, ERP & CRM, IoT img και Αναλυτική. Και τα 10 μαθήματα διδάσκονταν από καθηγητές πανεπιστημίου και ήταν εντελώς δωρεάν.  

Στο τέλος κάθε μαθήματος, οι συμμετέχοντες λάμβαναν βεβαίωση συμμετοχής (μετά την επιτυχή ολοκλήρωση ενός διαδικτυακού τεστ). Όσοι έλαβαν μέρος και στα 10 μαθήματα και πέρασαν τα τελικά τεστ έλαβαν βεβαίωση από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του ΟΠΑ.

Πάνω από 2.000 άτομα επωφελήθηκαν πέρυσι από αυτό το πρόσφατα σχεδιασμένο πρόγραμμα μαθημάτων. Έδωσε τη δυνατότητα σε ακόμη περισσότερες εταιρείες και εργαζόμενους να επεκτείνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους σε σχέση με τα νέα ψηφιακά εργαλεία και τις τεχνολογίες.

Δωρεάν WiFi για αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία
Στο πλαίσιο της συνεργασίας της COSMOTE με το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι επισκέπτες των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της Ελλάδας θα έχουν δωρεάν πρόσβαση WiFi. Για το 2023 σχεδιάζεται η επέκταση αυτής της δυνατότητας σε άλλες εννέα τοποθεσίες. Η εταιρεία έχει επενδύσει, ως τώρα, περισσότερα από τρία εκατομμύρια ευρώ σε αυτό στο έργο.

Κοινωνική συνεισφορά

Υποστήριξη σε φιλανθρωπικές οργανώσεις για παιδιά
Πέρυσι ο Όμιλος ΟΤΕ υποστήριξε 18 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που εργάζονται για τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα με μια οικονομική συνεισφορά σχεδόν 500.000 ευρώ. Τα τελευταία 22 χρόνια, η εταιρεία χρηματοδότησε πάνω από 65 ιδρύματα με σχεδόν 9,5 εκατομμύρια ευρώ, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών σε όλη την Ελλάδα. 

Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE
Το ετήσιο πρόγραμμα υποτροφιών της COSMOTE συνεχίστηκε το 2022 για 21η φορά. Προσφέρθηκε, για εικοστή πρώτη συνεχή χρονιά, στήριξη για οικονομικά και κοινωνικά μειονεκτούντες πρωτοετείς φοιτητές. Για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, η εταιρεία ανακοίνωσε την απονομή 29 υποτροφιών αξίας 15.000 έως 18.750 ευρώ η καθεμία. Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης εξαρτάται από το πόσα χρόνια σπουδάζουν οι υπότροφοι. Μια ειδική υποτροφία (25.000 ευρώ)  ήταν διαθέσιμη για πρωτοετείς φοιτητές οι οποίοι εισήχθησαν σε επιλεγμένα πανεπιστήμια, όπως, π.χ. στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Πολυτεχνείου. Εκτός από την οικονομική στήριξη, οι υπότροφοι της COSMOTE έλαβαν δωρεάν προϊόντα και υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και πρόσβαση στην καλωδιακή τηλεόραση για όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Κατά τη διάρκεια αυτών των 21 ετών και στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχουν χορηγηθεί 784 υποτροφίες, συνολικής αξίας περίπου 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρόγραμμα υποτροφιών της COSMOTE γιόρτασε την 20η επέτειό του το 2021 και έδωσε την ευκαιρία σε 20 υπότροφους να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία στο σύγχρονο και δυναμικό περιβάλλον εργασίας του Ομίλου ΟΤΕ.

Εταιρικός εθελοντισμός

Αλληλεγγύη στον λαό της Ουκρανίας
Μπροστά στις τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία, 2.000 εργαζόμενοι του Ομίλου ΟΤΕ έδειξαν την αλληλεγγύη τους στους ανθρώπους που υπέστησαν τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου συλλέγοντας ιατρικό υλικό και τρόφιμα σε συνεργασία με την οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου», τα οποία στη συνέχεια στάλθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες.

Προγράμματα δωρεάς αίματος και μυελού των οστών
Το πρόγραμμα αιμοδοσίας του Ομίλου ΟΤΕ στην Ελλάδα υφίσταται για πάνω από 46 χρόνια και έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής κουλτούρας. Πέρυσι, οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΟΤΕ πρόσφεραν συνολικά 1.382 μονάδες αίματος. 435 μονάδες δόθηκαν σε εργαζομένους και τις οικογένειές τους, ενώ 947 μονάδες διανεμήθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Από το 1976 ο όμιλος ΟΤΕ έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 33.214 μονάδες αίματος.

Σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση "Choose Life" και το ΚΕΔΜΟΠ - "Χάρισε ζωή" του Πανεπιστημίου Πατρών, η COSMOTE ανέπτυξε ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους υπαλλήλους της να δωρίσουν μυελό των οστών και να δώσουν ελπίδα σε όσους χρήζουν ανάγκης μεταμόσχευσης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, που διεξήχθη κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, 60 εργαζόμενοι της COSMOTE πρόσφεραν μυελό των οστών.  Από την έναρξη της πρωτοβουλίας, περισσότεροι από 627 εργαζόμενοι της COSMOTE έχουν προβεί σε δωρεά μυελού των οστών. 

ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 2022
700 εργαζόμενοι του Ομίλου ΟΤΕ συμμετείχαν στον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας το 2022 υπηρετώντας έτσι έναν καλό σκοπό. Η εταιρεία επιβραβεύει τους δρομείς για τη συμμετοχή και τη δέσμευσή τους, δωρίζοντας κεφάλαια στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ και EMFASIS, που είναι αφιερωμένοι στην ενδυνάμωση αυτών που έχουν ανάγκη περαιτέρω αυτοπροσδιορισμού και ανεξαρτησίας. Πολλοί από τους υπαλλήλους μας παρακινούνται από αυτή την πρωτοβουλία να λάβουν μέρος στον μαραθώνιο.

Εθελοντισμός στο φιλανθρωπικό παζάρι της MDA HELLAS
80 εθελοντές του Ομίλου ΟΤΕ συμμετείχαν στο φιλανθρωπικό παζάρι της MDA HELLAS, συλλέγοντας, κάνοντας διαλογή και πουλώντας είδη για την υποστήριξη ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις.

More... All news