Telekom Logo
2022 Corporate Responsibility Report

Instalații solare pentru stații de bază

Telekom Mobile continuă să investească în energii regenerabile pentru un viitor prietenos cu mediul. Astfel am implementat un proiect ambițios de conectare a stațiilor de bază la panouri solare, pentru a putea înlocui sursele de energie existente cu energii regenerabile. Anul trecut, 500 de stații de bază au fost dotate cu instlații fotovoltaice. Prin această investiție într-un viitor verde pentru România, emisiile de CO2 ale companiei vor fi semnificativ mai mici în următorii ani.

„Efectele schimbărilor climatice sunt deja simțite și vrem să ne jucăm rolul în crearea unui viitor durabil pentru planeta noastră. Protecția climei este unul dintre principalii piloni ai strategiei noastre și acționăm în consecință”, a declarat Florina Tănase, Director HR, Juridic și Afaceri Externe la Telekom Romania Mobile.

Telekom Mobile instalează sisteme fotovoltaice încă din 2015, viteza crescând de la an la an. Locațiile acestor instalații se află în marile centre urbane dar și în zonele rurale mai mici din toată România. Compania se angajează să continue acest program până când cât mai multe locații beneficiază de soluții de energie verde.

După instalarea sistemelor, consumul de energie poate fi redus cu până la 90 la sută, în funcție de condițiile meteorologice. 100 la sută nu se poate realiza deoarece sistemele de răcire ale sistemelor de aer condiționat sunt încă operate cu energie electrică de la furnizorul național de energie și există alte restricții specifice amplasamentului.
Datorită funcționării practic fără emisii de CO2 a stațiilor de bază ale Telekom Mobile alimentate cu energie regenerabilă se reduc semnificativ și costurile cu electricitatea, ceea ce îmbunătățește eficiența la nivel de costuri a companiei.

Instalațiile solare transformă lumina naturală a soarelui în energie electrică. Acestea u nevoie doar de lumină și pot funcționa în toate condițiile meteorologice, însă generează mai puțină energie în zilele înnorate.